I dag er over 80 000 rammet av demens i Norge, og tallet antas å dobles i årene fremover. I det offentlige utløses likevel ingen tiltak automatisk hvis noen får en slik diagnose.
Gjennom flere år har Noen AS jobbet ut mot brukere med demens og kognitiv svikt. Arbeidet er tosidig, forklarer Heidi Wang, grunnlegger av konseptet: På den ene siden er de en arena som rekrutterer og sertifiserer veiledere til demensomsorgen, på den andre tilbyr de tjenester rettet mot privatmarkedet og kommuner. Selskapet har 15 ansatte på Innherred, 15 ansatte i trondheimsregionen og 30 veiledere ute i feltet.
– Vi kaller det det nye demensomsorgen, en ny måte å håndtere demens på, som vi er kommet frem til i samarbeid med de mange pårørende. Demens er en fryktelig sykdom, men det finnes det gode liv også med demens. Vi har tjenester som kan gi god livskvalitet til tross for at man får en slik kognitiv svekkelse, forteller hun.
Det er så viktig å tenke helsefremming og forebygging når noen først er rammet. Det handler om å sette inn rett type innsats, å ha kunnskap og om å tilrettelegge miljøet rundt pasienten og familien slik at pasienten mestrer sin hverdag mest mulig. Dermed unngås så mange av tilleggslidelsene som angst, depresjon, apati og utagering.
– Vi har nye tjenester og er en supplerende aktør til offentlige tjenester, og derfor omtales vi også som en velferdsinnovatør. Vi har sertifiserte veiledere i Sør- og Nord-Trøndelag og etablerer oss nå på Vestlandet. Men vi har også oppfølging og veiledning av pårørende på Skype, og den foregår globalt, forteller Wang.
Pårørende kan ha et abonnement eller bestille tjenester ved behov. Ved abonnement tilpasses tjenesten individuelt og endres i takt med at behovene endrer seg, og de pårørende har én nøye utvalgt veileder å forholde deg til.
– De som skal være veiledere, må ha erfaring med demens og kognitiv svikt og det passer godt for dem som ønsker å engasjere seg med en meningsfylt deltidsjobb. Pårørende får oppfølging med et strukturert samarbeid der vi inviterer til møter, vi ser på behov og muligheter sammen om hva som er riktige tiltak. Studier viser at det ikke bare er noe som opprettholder livskvaliteten, men som faktisk også kan øke den, sier Wang.