Det tyske selskapet Beckhoff Automation, ble startet av fysikeren Hans Beckhoff i 1980. Han var svært tidlig ute med å utvikle PLS; programmerbare, logiske styringer, og allerede i 1986 fikk Beckhoff flere forespørsler fra kunder som etterspurte større lagring av data. Det fikk Beckhoff til å gå over til å utvikle PC-basert kontroll.
– Hans Beckhoff ble en pionér innen PC-basert kontrollteknologi, for det var ingen andre som hadde utviklet det før ham. Vi ser at vi har et stort fortrinn med PC-basert kontroll fremfor andre leverandører, konstaterer Kim Kiltveit, daglig leder for Beckhoff Automation AS; datterselskapet til Beckhoff Automation.
Harmonisk og organisk vekststrategi
Beckhoff Automation er virksomme i 41 land. Med distributører innregnet, er selskapet representert i hele 75 land og har 6 000 ansatte globalt. Med en gjennomsnittlig, global vekst på 15 prosent i året siden år 2000, kan Kiltveit konstatere at det har gått veldig bra for det tyske automasjonsteknologiselskapet.
– Siden Beckhoff Automation har all sin produksjon ved sitt hovedkontor i nordvest-Tyskland, har de full kontroll over produksjonslinjen. Det er en stor styrke, påpeker Kiltveit.
Fra 1999, kunne norske kunder endelig kjøpe Beckhoff-utstyr fra en lokal distributør. I 2004 tok Sverige over salget i Norge, men i 2009 etablerte man seg omsider med kontor i Norge. Hovedkontoret til Beckhoff Automation AS ligger i Horten, men de har også avdelinger i Oslo, Ålesund og Stavanger.
– I 2023 hadde Beckhoff Automation AS i Norge en omsetning på 74 millioner kroner. I dag er vi 16 ansatte, og vi har hatt en bedre vekst her til lands enn Beckhoff har fått globalt. Planen er å vokse ytterligere i distriktene, siden Hans Beckhoff mener vi skal være nærmere kundene, forklarer Kiltveit.
– Strategien til Beckhoff er at vi skal vokse harmonisk og organisk, samtidig som vi skal drive business ut ifra teknisk innovasjon, fortsetter Kiltveit, som legger til at Beckhoff har utviklet svært mange av dagens standarder i markedet.
Bredt produktspekter treffer mange segmenter
Beckhoff Automation har bortimot 20 000 produkter i sin produktportefølje. Med den store bredden av produkter som imøtekommer kundenes behov på de aller fleste løsninger, har de produkter til mange forskjellige næringer; deriblant næringsmiddelindustrien.
– Produktene våre egner seg ekstremt godt i produksjonsmaskiner. I mange land har vi henvendt oss til maskinbyggere, men siden det er svært få maskinbyggere i Norge, har vi derfor blitt nødt til å kaste oss over andre markeder, opplyser Kiltveit.
Markeder som vann og avløp, sceneautomasjon, maritim industri, fiskeindustri, prosessindustri, olje og gass, logistikk, lagerautomatikk og energilagring, er bare noen eksempler på bransjer som har god nytte av Beckhoff Automations’ produkter.
– Vi har også produkter til sol- og vindenergi, infrastruktur, tuneller, byggautomatisering og elektronikkindustrien, men det største markedet for oss i dag i Norge er fiskeoppdrett, sier Kiltveit.
Små og store revolusjoner
Én av Beckhoff Automations største produktrevolusjoner gjennom tidene, er kommunikasjonsprotokollen EtherCAT. Den kommuniserer fra en kontroller til motorer, I/O-terminaler og sensorer.
– EtherCAT er fortsatt den raskeste feltbussprotokollen og kan bygges akkurat slik kunden vil. Vi promoterer produktet i eget selskap: EtherCAT Technology Group, som jobber hardt med å få produktet ut i verden, forklarer Kiltveit, som legger til at det per i dag er over 8 000 medlemsbedrifter.
I 2018 kom Beckhoff Automation med et transportsystem. Det intelligente XPlanar transportsystemet kombinerer fordelene med konvensjonelle systemer og supplerer dem med en unik magnetisk levitasjonsteknologi. Med sin flytende 2D-produkttransport åpner det plane motorsystemet for en hel rekke nye muligheter.
Kiltveit forteller at Beckhoff Automation bruker åtte prosent av sin totale omsetning på produktutvikling, og at selskapet streber etter å lansere en evolusjon hvert år. Hvert tredje til femte år, satser man derimot på å lansere en revolusjon i automasjonsmarkedet.
En av de revolusjonene åpenbarer seg i disse dager med et modulært MX-system som ble lansert allerede i 2021, men som nå endelig er leveringsklart.
– Tidligere måtte man sette komponentene inn i et skap for å unngå fuktighet og at uautorisert personell ikke skulle komme til, men nå har man utviklet et MX-system slik at man kan montere det rett på maskinen og koble til utstyret. Det er et tilpasningsbart, modulært system – nesten som Lego, forteller Kiltveit.
MX-systemet er dessuten kompatibelt med feltbussprotokollen EtherCAT, for en rask og sømløs kommunikasjon.
Innovasjon og utvikling
Kiltveit kan også avsløre at en helt ny modulær robottype er under utvikling. Det nye ATRO-systemet fra Beckhoff er et modulært industrirobotsystem som kan brukes til å sette sammen optimale robotstrukturer for ulike bruksområder på individuell og fleksibel basis. Standardiserte motormoduler med integrert drivfunksjonalitet, sammen med lenkemoduler i ulike utførelser og lengder, muliggjør nesten ubegrensede kombinasjoner av mekanikk. Den komplette integreringen av kontrollen i den helhetlige TwinCAT-programvaren gir direkte tilgang til et bredt spekter av velprøvde automatiseringsfunksjoner.
Med panel-PCer i alle mulige varianter, flere produkter innen maskinsikkerhet, motorstyringer, måleteknologi, data-analyse og mulighet for kundetilpassede produkter, levnes det ingen tvil om at innovasjon og utvikling er svært viktige områder for den nyskapende automasjonsteknologiprodusenten fra Tyskland.
– Vi er samtidig en jordnær bedrift med stabil økonomi. Den største verdien vi har er menneskene våre, og vi setter de ansatte veldig høyt. Vi ønsker å vokse, og i forhold til kommende produktlanseringer, vil det uten tvil åpne seg enda flere markeder i tiden fremover, avslutter Kim Kiltveit.